Als een juridische fusie alsnog geruisloos moet plaatsvinden, moet men het verzoek daartoe tijdig indienen. Tijdig wil zeggen voordat de aanslag op grond van de ruisende fusie onherroepelijk is geworden.
Een vennootschap ging op 23 december 2016 in het kader van een juridische fusie als verdwijnende vennootschap op in een andere bv. Deze juridische fusie moest met terugwerkende kracht plaatsvinden op 1 januari 2016. In 2018 ontving de Belastingdienst de aangifte Vpb 2016 van de verdwijnende vennootschap over de periode 1 januari 2016 tot en met 23 december 2016. Later dat jaar liet de inspecteur weten dat hij de belastbare winst van de verkrijgende bv zou aanpassen. Hij meende namelijk dat de juridische fusie ruisend had plaatsgevonden. Op 13 april 2019 kreeg de bv een definitieve aanslag Vpb 2016. Daarin waren de aangekondigde correcties toegepast. Daarop ging de bv in bezwaar. Op 28 januari 2020 diende zij een verzoek in om toepassing van de geruisloze fusie. Daarbij deed de bv een beroep op een goedkeuring voor te laat ingediende verzoeken.
Goedkeuring bij te laat verzoek
De staatssecretaris van Financiën keurt goed dat een fiscaal geruisloze juridische fusie ook na het te laat indienen van een verzoek daartoe mogelijk is. In dat geval moeten de partijen wel aan alle andere voorwaarden voldoen. Bovendien moet de overdracht van de onderneming bij de verdwijnende of verkrijgende rechtspersoon niet hebben geleid tot een definitieve aanslag:
- die onherroepelijk vaststaat en
- waarbij een belaste overdracht het uitgangspunt is geweest.
Voorwaarden zijn niet onredelijk
De bv voldoet niet aan alle voorwaarden van de goedkeuring. Zij meent echter dat de cumulatieve voorwaarden te restrictief zijn. Rechtbank Gelderland verwerpt dit standpunt. Op zich kunnen voorwaarden van een goedkeuring buiten beschouwing blijven als ze kennelijk onredelijk zouden zijn. De rechtbank wijst erop dat de hoofdregel luidt dat een juridische fusie leidt tot fiscale afrekening. De doorschuiffaciliteit is een begunstigende regeling. De goedkeuring bij een te laat verzoek is dus een begunstiging op een begunstiging. In zo’n situatie is het hanteren van de voorwaarden niet snel onredelijk. Bovendien dienen de voorwaarden bij de goedkeuring om incidentele voordelen te vermijden. De rechtbank oordeelt daarom dat de toepassing van de geruisloze juridische fusie terecht is geweigerd.
Wet: art. 14b, derde lid Wet Vpb 1969
Besluit: onderdeel 8.2 Besluit juridische fusie (nr. 2021-7901)
Masterclass Fiscale aspecten fusies en overnames
Corona blijkt de aanjager van de overnames. Veel maatschappelijke ontwikkelingen hebben zich versneld en bedrijven passen zich daarop aan. Het integreren van bedrijven door fusies & overnames of het afsplitsen door separatie of desinvestering is complex, zeker op fiscaal vlak. Zijn er bestaande fiscale risico’s aanwezig? Hoe kan de transactie fiscaal gunstig worden gestructureerd? En hoe dekt men de risico’s zo goed mogelijk af? Tijdens deze 5-uur durende masterclass zoomen M&A specialisten Dick van Sprundel en Mark Nieuweboer met u in op de relevante regelingen en aandachtspunten.
Geef een reactie